Opname van CGK Apeldoorn-Centrum Barnabaskerk
Inloop Hobbie Kaffee bestaat 15 jaar!!!
Komende november bestaat het Inloop Hobbie Kaffee15 jaar. In het onderstaande artikel kunt u lezen hoe het is ontstaan en hoe onze gemeente zich inzet om praktisch naaste te zijn in Apeldoorn.
Inmiddels zijn er ook contacten ontstaan met de zuster gemeenten en mede om ons jubileum te vieren komt er een winterworkshop aan, gehouden in de Andreaskerk. Maar daarover meer in de volgende Binding. Het onderstaande artikel is ook geplaatst in het magazine “ Vrouw”, uitgaande van de CGV vrouwenbond, die dit jaar 75 jaar bestaat!
Praktisch naaste zijn in Apeldoorn
In 2007 ontstond er bij verschillende zusters van onze gemeente de behoefte om te zoeken naar een mogelijkheid om de kerk door de week open te stellen voor de gemeente en voor de buurt. Na een tijd van gedachten wisselen, op onderzoek uitgaan, kijken hoe dat in andere gemeenten gestalte kreeg, op werkbezoek gaan naar waypoint in Urk, kwamen we tot het oprichten van een inloop hobbie kaffee. Onze kkr was zeer welwillend en vond het een goed idee. Dus we mochten gebruik maken van een gebouw naast de kerk, die in de loop der tijd steeds gezelliger werd ingericht met leuke banken en kasten. Een plek om naar binnen te lopen, koffie te drinken, je hobby uit te oefenen, een spelletje te doen, een naaiklusje aan te pakken, een praatje te maken, kortom alles wat je in een huiskamer doet met elkaar.
In de begintijd was het gewoon er zijn iedere 2 weken, een open deur. We haalden mensen op en brachten ze weer thuis, dat werd erg gewaardeerd. Ook werden er mensen opgehaald bij een beschermd wonen locatie van het Leger des Heils. Zo fijn om te merken dat die gasten werden opgenomen door de andere gasten. Er werden zelfs sokken gebreid voor elkaar, Wat iemand de uitspraak ontlokte: “Er heeft nog nooit iemand sokken voor mij gebreid". Er was altijd wel een goed doel waarvoor er gehandwerkt werd, wat veel voldoening gaf. Naarmate de tijd vorderde werden de ochtenden steeds beter bezocht. We hebben van alles ondernomen met elkaar en er ontstond een hechte groep. Wat ook meewerkte was dat er verschillende moeders met hun kleine kinderen kwamen, want de ruimte waar we gebruik van maken, wordt ook gebruikt voor de crèche van de kerk, dus leuk speelgoed is aanwezig.
Wat de pr betreft: We regelden vlaggen, een banner, folders en merkten dat de beste ambassadeurs de gasten waren, die regelmatig andere mensen uitnodigden. Een van de gastvrouwen is heel creatief, dus er werden regelmatig workshops aangeboden, we deden uitstapjes, fietstochten, gingen met elkaar thee drinken bij iemand met een mooie tuin. Ook werkten we aan een kleed dat bestaat uit allerlei stukjes stropdassen van broeders die in de kkr zaten of zitten. Het kleed werd aangeboden aan de kkr en is nu het kanselkleed. De visie was en is: een sfeer van vrijheid en huiselijkheid creëren, kijken naar hoe iemand mee kan doen op een manier die je vol kunt houden, zonder druk te ervaren.
We merkten dat er ook behoefte was aan samen eten, dus werd er regelmatig een maaltijd gekookt, of een lunch genuttigd met elkaar.
Het missionair zijn van de gemeente groeide. Er werd vanuit de kkr een commissie in het leven geroepen om daar meer gestalte aan te geven. Uiteindelijk werd er in het verlengde van het ihk besloten om een Eetkaffee te openen, mede omdat we de behoefte proefden bij de gasten van het ihk om samen te eten. Dus er werd een team gevormd om iedere 2 weken een maaltijd te koken. Gelukkig was er ook geld beschikbaar, zodat er een groot fornuis gekocht kon worden. De keuken is ook aangepakt met meer werkblad.
Inmiddels bestaat het Eetkaffee ook al 9 jaar en wordt erg goed bezocht. Er is een hechte gemeenschap ontstaan van allerlei mensen, kerkelijk en buiten kerkelijk. We zijn geen evangelisatieproject maar proberen uit te stralen hoe goed het is om samen je leven te delen onder de zegen van God. We laten dat zien door de maaltijd te openen met gebed. Tijdens het ihk openen we de morgen met een stukje lezen uit een dagboek en gebed, we sluiten de morgen ook af met gebed en door een goede en open sfeer te hebben waar iedereen zich welkom mag weten.. Omdat het een inloop is, is iedereen vrij om daaraan mee te doen of niet.
Hoe hebben we de coronatijd overleefd, dat was wel een flinke uitdaging. Gelukkig hadden we een adressenbestand van de gasten, omdat een van de activiteiten van het ihk het rondsturen van kerstkaarten aan de hele gemeente en aan alle gasten van het ihk en EK is. Wij als teams van de beide kaffees vielen ook in een gat toen we plotseling niet meer open mochten. Dus hebben we allerlei attenties rondgebracht zoals een paasontbijtje, tompouce tijdens Koningsdag, enz. Zo waren wij veel aan het fietsen en hielden we contact met onze gasten en overleefden we de verschillende lockdowns. We spraken af dat we de horeca volgden, dat was voor de gasten ook duidelijk.
We hebben in de afgelopen jaren veel meegemaakt, ook veel gasten van 15 jaar geleden zijn ons ontvallen. Het IHK wordt wat minder bezocht door moeders, de meeste moeders werken tegenwoordig buitenshuis. Toch zien we regelmatig nieuwe bezoekers en wat ook erg leuk is, is dat we bij het eetkaffee een groep mannen hebben die komen eten. Eerst was het echt een vrouwengezelschap maar inmiddels is het meer gemengd.
We beseffen ook dat dit alles niet had kunnen uitgroeien tot wat het inmiddels is, zonder de hulp van God, die werkt op zoveel verschillende manieren. De creativiteit om gestalte geven aan alles, de gunfactor van de kkr, de liefde onder de gasten voor elkaar, het gebruik kunnen maken van de gebouwen die neergezet zijn door het voorgeslacht, het steeds weer mensen de zin en tijd en gezondheid te geven om zich in te zetten voor de kaffees.